DİŞ PROTEZ TEKNOLOJİSİ PROGRAMI
Programa Giriş Koşulları
Diş Protez Teknolojisi Programı Önlisans Programı olup, Yüksek Öğretime Giriş sınavından yeterli YGS puanı alan öğrencileri kabul etmektedir. Dişçilik Hizmetleri Bölümü'nde açılan bu programın eğitim süresi 2 yıldır ve her yarıyılda 30 AKTS kredisi almak üzere toplam 120 krediyi tamamlayarak öğrencilerimiz mezun olurlar.
Program Hakkında Genel Bilgi
Diş Protez Teknolojisi Programında kaybedilmiş dişlerin ve fonksiyonlarının yeniden oluşturulmasını sağlamak amacıyla; diş hekimi tarafından planlanan tedavinin çene ve yüz bölgesine uygulanan hareketli ve sabit diş ve çene protezlerinin laboratuvar çalışmalarını güncel teknolojilerle yapan veya yapılmasını sağlayan sağlık teknikerleri yetiştirilmektedir.
Diş protez teknikerleri, diş hekimince alınan ağız ölçülerinden model hazırlar. Hazırlanan modeller üzerinde; sabit ve hareketli bölümlü protezlerin şekillendirilmesini, döküm yöntemiyle çoğaltılmasını, bunlara tesviye ve cila ile estetik görünüm vererek ağızda kullanılmaya uygun hale getirilmesini sağlar. Çatlayan ve kırılan protezlerin tamirini yapar. Diş hekiminin uyguladığı tedavi süreci boyunca planladığı hareketli ortodontik apareyleri hazırlar. Kullandığı aletlerin bakımı ve basit onarımını yapar.
Görevleri
- Laboratuvardaki cihazların ve araçlarının kullanım öncesi kontrollerini yapıp düzenli aralıklar ile kalibrasyonlarını yaptırır.
- Diş hekimince alınan ölçüye göre hastaya özel modelini hazırlar.
- Diş hekimince alınan ölçüler ile verilen talimatlara göre protezleri, ortodontik apareyleri, porselen işlemlerini ve protezlerin tamirini yapar.
- Laboratuvar araç - gereçlerinin temizlik ve dezenfeksiyonunu yapar ve cihazların günlük bakımını sağlar.
Program Mezunlarının Başlıca Çalışma Alanları
Diş Protez Teknolojisi mezunları, özel sektörde diş protez laboratuvarlarında çalışabilmekte, kamu sektöründe “tekniker” unvanı ile atanabilmekte ayrıca kendi laboratuvarlarını açabilmektedirler. Programı bitiren öğrencilere ön lisans diploması ve "Diş Protez Teknikeri"unvanı verilir.
Dikey Geçiş Yapılabilecek Alanlar
DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile geçiş yapılabilecek 4 yıllık programlar arasında çeşitli üniversitelerin Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Sosyal Hizmet ve Sağlık Yönetimi bulunmaktadır.
Yatay Geçiş Koşulları
Meslek Yüksekokulumuz Programlarına yatay geçiş başvuruları “Yüksekokul Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeylerindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal , Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” ve “Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Önlisans Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönergesi’nin” ilgili maddeleri doğrultusunda yapılır.
Öğr.Gör.Kübra ATMACA
Dişçilik Hizmetleri Bölüm Başkanı