BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİSİ PROGRAMI
Tıp alanındaki hızlı gelişmelere paralel olarak biyomedikal cihaz teknolojilerinin gelişmesi bu alanı dünyada çok önemli noktalara getirmiştir. Günümüzde hastanelerde yaklaşık 20 bin farklı çeşit tıbbi cihaz ve sistem kullanılmaktadır. Tıp alanında gelişmelerle teşhis ve tedavide cihazların kullanımı ve gerekliliği artmış, doğal olarak da bu cihazların kullanımlarının dünya çapında yaygınlaştırılması taleplerini de artırmıştır. Artan cihaz kullanımı ve yaygınlaşma talebi, biyomedikal sistemlerin tasarım ve geliştirme uğraşlarını yürütecek, sistemlerin verimli kullanılmasında görev alacak teknik ve bilimsel bilgi birikimine sahip elemanlara duyulan gereksinim artmaktadır.
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programının amacı; sağlık sektöründeki mevcut tıbbi cihazların periyodik kontrolünü, koruyucu bakım ve tamirini yapabilen, tıbbi cihazlardaki yenilikleri takip ederek adapte olabilen, cihaz alımlarında satıcıların tekliflerini kalite ve maliyet bakımından değerlendirebilen, elektrik, analog-sayısal elektronik, mikrobilgisayar ve otomasyon unsurlarını barındıran sistem ve biyomedikal cihazları tanıyan, özelliklerini bilen, bilgisini endüstriyel sistem ve donanımlara uygulayabilen, programlanabilir cihazları kullanabilen, cihaz operatörlerine kullanım eğitimi verebilen, teknikerler yetiştirmektir. Biyomedikal cihaz teknolojisi programını bitirenlere “Biyomedikal Cihaz Teknikeri” ünvanı verilmektedir. Biyomedikal cihaz teknikeri, tıpta ve biyolojik bilimler alanında kullanılan alet ve cihazları, şemalarına uygun olarak yerlerine monte edip sürekli bakımını yaparak arıza olunca yerini saptayarak onarmaktadır.
Tıbbi cihazların;
- Tasarım, üretim ve montaj aşamalarında bulunulması,
- Muayene, kabul ve kontrol süreçlerinin gerçekleştirilmesi,
- İlgili sağlık kuruluşlarında kurulumlarının yapılması,
- Bakım, onarım, test ve kalibrasyonlarının yapılması ve takibi
- Ulusal ve uluslararası düzeyde belirlenmiş referans değerlere uygun olarak çalışmasının sağlanması,
- Uygulama eğitimlerinin hekim veya sağlık çalışanlarına verilmesi,
- Arızalanması durumunda müdahale edilerek, arızanın giderilmesi,
- Envanterinin güncelleştirilmesi.
Programa Giriş
Biyomedikal Cihaz Teknolojileri programı, ÖSYM tarafından yapılan Temel Yetenek Testinden (TYT) yeterli puanı almak koşulu ile programa kayıt yaptırabilmektedirler.
Programın Mezuniyet Koşulları
Bu programın eğitim süresi 2 yıldır ve her yarıyılda 30 AKTS olmak üzere toplam 120 AKTS’yi başarı ile tamamlayan öğrencilerimiz mezun olurlar.
Başlıca Çalışma Alanları Ve İş İmkânları
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programı mezunları kamu ve özel sektörde aşağıda belirtilen alanlarda “Biyomedikal Teknikeri” ünvanı ile istihdam edilebilecekleri gibi kendi işlerini de kurabilirler.
Başlıca çalışma alanları şunlardır;
- Kamu ve Hastanelerin Klinik mühendislik birimleri
- Biyomedikal cihaz üretim firmaları
- Biyomedikal teknik servis firmaları
- Kalibrasyon laboratuvarları
- Laboratuvar ve görüntüleme merkezleri
DGS
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programı mezunları mezuniyet sonrasında ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Mühendislik Lisans Programlarına geçiş yapabilmektedir. Tercih Yapılabilecek Lisans Programları:
- Biyomedikal Mühendisliği,
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği,
- Elektronik Mühendisliği,
- Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği,
- Makine Mühendisliğidir.
Öğr. Gör. Dr. Mürşide DEĞİRMENCİ
Bölüm Başkanı